2013-02-24

Emotional Compensation (Yogi Bahjans tankar vs Erika Stenssons tankar)


Fortsätter att reflektera kring Yogi Bahjans texter, nu om Emotional compensation.

Yogi Bahjans sextonde föreläsning från den 30 juli 1996  handlar om att kompensera emotionellt och dess skadeverkningar. Han resonerar dock på ett lite annat sätt än vad man är van vid från det västerländska synsättet. Emotionell kompensation får många att associerar till försvarsmekanismer där man överkompenserar för någon svaghet man har i sin personlighet.
 
Yogi Bahjan däremot pratar om egot och instabiliteten i de sexton personligheterna som vi alla bär inom oss. Att vi identifiera oss med våra känslor och låter det obearbetade undermedvetna styra våra liv. Att vi därför gör idiotiska val och låter vår intelligens, värdighet och potential att växa som människor gå förlorad. Bahjan jämför emotionell kompensation med att leva sitt liv som full eller berusad. Vår handlingskraft och beslutsamhet att agerar utifrån vårt sanna inre försvinner och vi blir veliga och opålitliga. Vi fastnar i destruktiva resonemang som ”att gräset är grönare på andra sidan” och jämför oss med varandra och rangordnar våra medmänniskor efter status och pengar. Detta menar Bahjan föder det destruktiva egot och gör oss till vedervärdiga och olyckliga människor. 

Hur det kommer sig att vi gör detta fördjupar sig inte Bahjan i då han har fullt upp med att förklara för oss hur vi ska råda bot på detta. Gott så. Det är ju det som är lärarens uppgift, att uppmärksamma eleven på dess svårigheter och sen visa redskap på hur man löser problemen. Bahjans bestämda råd är att gå upp tidigt i ottan och ta sin ”ishnaan” (kall dusch) vilket stärker kropp och själ.” Men ni tycker det verkar vara för enkelt och billigt för att följa rådet” bannar Bahjan. Därefter visar han en kriya och en meditation som arbetar på hur man kommer i kontakt med det oändliga och förgör identifikationen med egot.

Jag tror att han har rätt, det finns flera vetenskapliga undersökningar som visar att just hydroterapi har goda resultat och särskilt vid nedstämdhet och depression!  Men sen kan jag som är en sådan där  olycksalig intellektuell som gärna sitter och analyserar och dricker kaffe/ te på olika caféer) inte låta bli att fråga mig varför människor väljer att leva omedvetna och outvecklade där rädsla och ångest utgör gro- grunden. Och jag kommer fram till att det handlar om komplex och dålig tilltro till den egna mänskliga/ gudomliga förmågan att vila i sig själv och att just denna rädsla är något starka marknadskrafter upptäckt vara ett framgångsrikt sätt att känna pengar på. Men det handlar också om destruktiva maktstrukturer hos gemene man och i Skandinavien säkert också om ”jante”. Om att hålla nere varandra och inte ”förhäva sig” som ju är ett arv från den Lutheranska eran. Och sen självklart handlar det om den egna individens ovilja att arbeta med sig själv då vi ju alla har en lat och bekväm sida inom oss som vill slippa allt som är krävande.
Jag kommer att tänka på ett citat från Nelson Mandela:

”Vad vi frukar mest är inte att vi är otillräckliga. Vår djupaste rädsla är att vara omåttligt kraftfulla. Det är vårt ljus, inte vårt mörker som skrämmer oss mest. Att spela obetydlig förbättrar inte världen. Det finns ingenting upplyst med att förminska sig för att andra inte ska känna sig osäkra. När vi låter vårt eget ljus lysa, ger vi omedvetet andra tillåtelse att göra detsamma” 

Och här tror jag vi kommer åt kärnpunkten, att vi är rädda för att vara stora och kraftfulla. Vi förminskar oss och håller nere människorna omkring oss av rädsla att själva avslöjas som bluff. Men om vi tillåter oss att vara så stora som vi faktiskt är kan alla växa och vi kan skapa en tryggare och kärleksfullare värld!

Sat Nam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar