2012-04-05

Systemkritik

Jag är ingen postpostmodernistisk tänkare, jag tror inte på idén att makten svävar runt i ett vakum och dyker upp utan att tillsynes ha något samband med strukterna i samhällskroppen. Jag tror alltså på att det finns strukturer! Och jag blir provocerad av böcker och filmer som typ likställer att hälla ut ett glas mjölk med ett krig. Jag tycker det förytligar sättet att se på verkligheten och gör människor förvirrade. Det skapar dimmridåer och gör att vi handlar i blindo.

Vi lever i en tid som kallas ideologiernas död och vi famlar efter verktyg. Verktygen hette länge Marxism, Liberalism, Anarkism och Konservatism och fungerade som både förklaringsmodeller och vertyg för att förändra eller konservera världen. Jag tror att dessa modeller inte längre är tillräckliga för att förklara hur världen ser ut idag och det är bland annat därför vi söker oss till tankesätt som t ex postmodernismen (som jag därmed inte påstår är en politisk ideologi ). Nu vill jag poängtera att jag pratar om en övergripande nivå av politik (jag pratat alltså inte om någon specifik kamp exempelvis facklig mm.)

Det finns olika sätt att tackla ideologiernas död för tänkande vänstermänniskor. Man kan krampaktigt hålla fast vid sin ideologi och  reagera med aggressivitet om någon kommer med en invändning. Man kan blir desillusionerad, lägga av att tänka på de stora världsomspännande frågorna och sluta sig inåt till den privata sfären eller kan man gå över till belackarna och påstå att allt är tvärtom "Det som är upp är ner och det som är ner är upp". Det alla de här strategierna har gemensamt är förträngning vilket omöjliggör ett konstruktivt  tänkande och handlande.

Ingenting i vår värld är statiskt så inte heller samhällsstrukturer. Utan att anamma något postpostmodernistiskt löst sammansatt tänkande om att allt svävar i luften ser jag det som att makten har oformulerat sina strategier. Makten har tagit intryck av de gamla ideologierna och mixat ihop dem så de blivit en effektiv kontrollapparat som är svår att se igenom. Då en väl invand retorik används invaggas folk i trygghet att det kanske nästan är som det var innan bara lite mer annorlunda. Kanske är det ändå lite mer socialistiskt eller kanske lite mer liberalt eller kanske lite mer kapitalistikt eller kanske lite mer feminstiskt eller kanske lite mer miljövänligt eller kanske inte? Vad är det för styrelseskick vi har egentligen? 

Många anar att något är annorlunda mot tidigare då förklaringsmodellerna inte riktigt överensstämmer med verkligheten men man säger ingenting om det. Det känns skrämmande.Istället låtsas man att allt är som det alltid har varit och då kan man lättare behålla sina ideologiska rötter som man anamat någongång i tonåren eller i tjugoåren. Det blir så så mycket lättare då. För det är smärtsamt att oformulera sig och förlora sina illusioner. Det är svårt också om man vill bli framgångsrik och få en betydande plats i samhällsmaskineriet. Det är ju inte taktiskt att ställa sig utanför och kanske bli misstänkliggjord. Nej, gud förbjude låt mig få vara en del av kollektivet!

Men läget är allvarligt. Vi står snart inför ett faktum att en helt igenom centraliserad världsregering styr oss. Ja, jag pratar om en diktatur på världsnivå. I det samhällsystemet kommer våra mänskliga fri- och rättigheter vara satta ur spel.Denna globala kontrollapparat är skapad från kunskaper och av erfarenheter från välkända  ideologier som fascism, marxism, marknadsliberalism och kapitalism (och faktiskt även feminism) men den är sin egen skapelse.

Med hjälp av ett rigoriöst övervakningssystem, med en reglerad marknad som styrs av några få företag kopplade till ett fåtal personer kommer makten kunna skapa ett elitsamhälle där man sorterar bort icke önskvärda element såsom funktionshindrade av olika de slag samt allehanda kritiskt tänkande människor som är emot systemet. Detta kommer man b la göra genom ett aggressivt folkreduceringsprogram, fosterdiagnostik och genom att intensifiera patologiserandet av kritiskt tänkande människor (det är här de ökade antalet av personlighetsstörningar och boktavskombon kommer in). Dessutom kommer man använda klimatfrågan (något man redan gör) som ett skäl till att påskynda processen. Genom att skrämma skiten ur oss om en stundande miljökatastrof kommer många nationer frivilligt ge upp sin självbestämmanderätt.

Om man läser nyhetsmedia noggrant framförallt den utländska  kan man konstatera att  mainstreammedia länge pratat om en VÄRLDSREGERING och både tidningar och politiker använder begreppet "THE NEW WORLD ORDER". Men hemma i Sverige där vi har en  lång tradition av auktoritetstro och underordning av staten stänger vi av öronen och låtsas som om det är som det alltid har varit.

Eftersom det skett så mycket begreppsförskjutningar de senaste årtiondena har den mesta systemkritik som framkommit  förvandlats till konspirationsteorier av systemet och av intelligentsian. Detta har skapat en rädsla oss många som i sin tur gjort att debatten avstannat och att ett systemkritiskt tänkande fallit i träda!

Det är dags att öppna ögonen nu och börja se klart på situationen. Inte föringa den och inte förlöjliga personer och grupper som försöker visa på vad som verkligen håller på att hända.
Än är inte slaget om människorna förlorat! 


Hade du glädje av inlägget? Hjälp mig att skriva fler!

4 kommentarer:

  1. Välformulerat på ett övergripande sätt, dessutom lyckas du få fram flera avgörande frågor utan att förenkla alltför mycket. Det verkar sannerligen finnas ett starkt motstånd hos många mot att ens fundera i de här banorna, att ifrågasätta systemet i ett större perspektiv. Det är ett intressant fenomen att belysa och att studera vad det finns för processer bakom det här förträngningsbeteendet, och var de kommer ifrån.. Men genom att fortsätta att sakligt ta upp de här frågorna och lämna öppet för diskussion tror jag dock i längden att vi lyckas komma förbi alla de där härskarteknikerna; förlöjligandet och avfärdandet som "konspirationsteorier". Bra där! Får jag länka till detta inlägget?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Hanna för dina positiva respons! Du får gärna länka mitt inlägg vidare.
      Glad påsk!

      Radera
  2. Det råder något slags orwellianskt dubbeltänkande. Världsledare står var och varannan vecka i TV och säger att världsregering är lösningen på alla problem. Om vi bara låter en handfull icke folkvalda bankirer och experter styra så löser sig ekonomiska kriser, klimathot, terrorism, krig och konflikter. Dessutom säger de att det är oundvikligt. Men om man däremot är kritisk så finns det inte. Då är det bara en "konspirationsteori".

    Just nu använder de verkligen klimathotet precis som du säger Erika. Förutom att det helt saknas empiriska data som stöder påståendet att koldioxid skulle ha någon som helst avgörande effekt på jorens klimat, skulle väl en bättre lösning vara att decentralisera makten istället för ytterligare centralisering?

    Det finns verkligen hur mycket som helst, men här är ett exempel som publicerades för någon vecka sedan på hur man öppet propagerar för att vi skall ge upp våra länder och demokratista styrelseskick till ett totalitärt världsstyre.

    http://blogs.scientificamerican.com/observations/2012/03/17/effective-world-government-will-still-be-needed-to-stave-off-climate-catastrophe/

    SvaraRadera
  3. Svenska folket är så splittrat, bedövat så jag grämer mig för det. Makten gjorde oss till individualister, alkoholister, fåfänga som tänker nästan bara på nöje. Äkta i-landsproblem. Kolla bara på TV. Musik, film, skönhet, mat och hund program dygnet runt och inget annat NÄSTAN.
    Äh....orkar inte ens tänka på det längre.
    Tack för dina fina åsikter./b

    SvaraRadera